Lure Coursing

Lure coursing er et spændende eventyr for vores hunde, en måde for hundende at ræse overskudsenergien ud af kroppen og samtidig en test af at Ridgebacken stadig også er i stand til at jage på synet alene. Lure-cousingbanen bliver lagt, så forløbet minder om jagt på hare. I naturen vil haren prøve at slippe af med sin forfølger ved en zig-zag flugt. Er hunden hurtigere end haren, vil den forsøge at komme op på siden af haren for at angribe og dræbe den. I netop det øjeblik hunden nedsætter farten for at angribe, forsøger haren at undslippe ved at ændre retning op til 90 grader. Haren er bygget til denne taktik med sine korte forben og lange velvinklede bagben. Når kursen ændres har hunden kun et at gøre nemlig indsætte et nyt jagt- og angrebsforsøg.
Derfor er lure-coursing en effektiv måde at træne vores hunde med henblik på udvikling af muskler og øget smidighed. Det gør at hundene bliver bedre, hurtigere og mere udholdende løbere. En veltrænet hund undgår lettere eventulle fremtidige muskelskader. Da vort moderne samfund har begrænset vores hundes naturlige måde at jage på, er det en ypperlig måde at give hundene muligheden for maksimal kraftudfoldelse – dyb koncentration, hurtighed, smidighed og udholdenhed men ikke mindst entusiasme og glæde.

Hvordan fungerer lure coursing?

På et areal ca. på størrelse med en fodboldbane eller større, gerne lettere kuperet, placeres en motor som drives af et kraftigt batteri og som trækker en tynd snor på ca. 500-1000 meter ind, snoren er trukket ud i kurver omkring et varierende antal trisser. Luren, et bundt plasticstrimler for enden af linen er den ”hare” som hundene intensivt jager, når den fare frem mellem trisserne. På grund af banens mobilitet behøves ingen faste og dyre træningspladser. Alt hvad behøves er et åbent areal, en motor, nogen trisser og en line, så har man indredienserne til en glædesfyldt oplevelse for hundene og deres mennesker.

Er lure coursing farlig for hunden?

I alle sportsgrene kan der forekomme skader, det er dog ret usædvanligt at se skader, så for en normalt trænet hund er risikoen for skader meget lille. Dog er det vigtigt at alle hunde, der ikke løber, holdes forsvarlig i snor og helst uden for synsvide af banen.

I praksis – Hvordan foregår det?

Til en lure coursing komsammen samles vi et antal mennesker med det formål at give vores hunde en oplevelse lidt ud over det sædvanlige.
Løb arrangeres rundt om i Danmark og de annonceres på løbskalenderen der kan ses her på webben. Efter tilmelding får man tilsendt kørselsvejledning og øvrig information.
Nybegyndere og unge hunde starter alene til de virkeligt er bidt af det at løbe og jager “luren” helt uden at lade sig forstyrre. Herefter får de lov til at løbe flere hunde sammen.
Ved ankomst holder man sig orienteret om startrækkefølge, samt hvilke hunde der evt. skal løbe sammen. Når starttidspunktet nærmer sig varmer man hunden grundigt op i rask trav eller småløb for at undgå muskelskader. Løber flere hunde sammen, skal hunden bære mundkurv og evt. løbsdækken, før man bliver kaldt til start. Det er muligt at låne begge dele.
Hundene skal holdes indtil løbslederen siger GO hvorefter man samtidig slipper hundene.
Efter start går man straks til målområdet for at være klar til at fange sin hund når den kommer i mål. Løber flere hunde sammen kan man være klar med en ”hareatrap” så alle hundene får succes uden der opstår skærmysler.
Efter løbet skal hunden ”skridtes af” før den kommer i bilen igen – det kan gøres samtidig med man trækker luren ud til næste løb.