DNA Prøver

Før du avler et kuld hvalpe, er det en god ide at få foretaget følgende DNA tests for at være sikker på at der ikke dobles op på sygdomsbærende gener. Det vil sige at hvis din tæve bærer af nogle af disse gener skal hanhunden være testet fri. Hvis din tæve er testet fri, behøver hannen ikke at være testet. Husk generne kan ligge mange generationer (10-20) og gemme sig – det er ikke nok at sige:”det har jeg aldrig haft i mine linjer” alle prøverne kan gøres med spyt eller blod, hvis de skal registreres af DKK skal der købes rekvisition på den pågældende test 

DM – Degenerativ Myolopati (kan ikke registeres på Hundeweb*)

JME – Juvenil Myoklon Epilepsi (kan registeres)

EOAD – Early Onset Adult Deafness: (ansøgning om mulighed for registrering sendt)

Testene kan fås enten enkeltvis eller som pakke, ofte med flere oplysninger om hundens sundhed og f,eks om farve genetik, genetisk variation osv.

Genocan JME, DM, EOAD + Ridge & mere….

Embark JME, DM, EOAD & meget mere

Labogen JME, DM & mere

 

(*DKK siger om DM testen: DKK holdt for nogle år siden op med at registrere resultater for DM-testen. Det skyldes flere ting. Der er påvist forskellige mutationer i det gen, der hedder SOD1. Mutationerne øger risikoen for DM men der er ikke en 1:1 sammenhæng. Selvom en hund har to kopier af mutationen er det langt fra sikkert, at den bliver syg – og hvis den bliver syg, er det sandsynligvis meget sent i livet. DKK’s sundhedsudvalg har derfor besluttet, ikke at registrere resultater fra DM-testen på hundeweb længere.  RRK anbefaler stadig at man kender status og ikke parrer bærer til bærer)