Dermoid Sinus check af hvalpe

Ridgeback hvalpe bør tjekkes af erfarne fingre – har du ikke selv haft en sinus mellem fingrene kan den let smutte, hvilket kan føre til store smerter for hvalp og store bekymringer hos dens nye ejere.

RKK har derfor lavet et team af erfarne sinus tjekkere – som alle selv har haft hvalpe med sinus og kender til implikationerne af sinus i et kuld.

Tjekkerne arbejder gratis for klubbens medlemmer , men skal have statens laveste kørselstakst

For at hvalpene kan registreres af DKK skal der foreligge en DS attest for kuldet, attesten udstede af klubbens sinus tjekkere

 

SJÆLLAND:

Vibeke Poulsen
Tlf.:      39 66 31 34 / 28 22 87 46
2870 Dyssegård
E-mail:  kennel@bittenus.dk

Caroline Larsen
Tlf 22 74 01 48
4720 Præstø
E-mail: caroline.l1@hotmail.com

Niels Filtenborg-Barnkob
Tlf 28 57 01 61
4130 Viby SJ
E-mail: dyreklinikken4130@icloud.com

Anne C. Dalsgård
Tlf 29842619
5492 Vissenbjerg
E-mail: rr@copper-queen.com

 

 

 

JYLLAND:

Helle Lauridsen
Tlf.:      40 55 05 69
8200 Aarhus
E-mail:  helle@kibutata.dk

Stinne Elgaard
Tlf.:      86 55 42 42
E-mail:  stinne@akizuri.dk

Ane Marie Vilhelmsen
Tlf.:      40 79 40 72
7451 Sunds
E-mail:  rhodesian-ridgeback@izinja.dk

Nada Nikolic
Tlf.:      32 55 60 26 / 25 39 60 26
8530 Hjortshøj
E-mail:  kinyemi@kinyemi.com

Operation ?

Alle kommende opdrættere af Rhodesian Ridgebacks skal i god tid tage stilling til hvad de vil gøre med eventuelle sinus hvalpe og da 1-2 % af alle hvalpe fødes med sinus kan dette ske.

For ikke ret mange år siden blev det anset for uetisk ikke at aflive sinus hvalpe ved fødslen, operationen var for usikker og ejer kunne risikere at skulle igennem adskillige operationer før den – måske – var fjernet. Risikoen for traumer hos hvalpen under de store operationer og tiden derefter måtte man heller ikke se bort fra.

Men dette har ændret sig, ikke alene er procenten af hvalpe med sinus faldet fra 6-7% til 1-1,5% og der er et par dyrlæger som har specialiseret sig i sinus operationer og har en 100% success. Klubben anbefaler at en man bruger en erfaren dyrlæge eller en dyrlæge med gode kompetencer indenfor kirurgi og at hvalpen opereres inden den rejser hjemmefra.

DS check

Her er en lille historie om en sinus hvalp: 

I 2003 opdagede jeg en sinus på en af mine bittesmå 5 dage gamle hvalpe – faktisk var det heldigt, at jeg fandt den, for havde jeg ikke fået lov til at mærke en hos en anden opdrætter, så var den nok smuttet, så lille og tynd er den og så megen fingerspitz gefühl kræver det.

Men nakken blev barberet og der var den: En lille mørk prik i huden – en fordybning med hår der stak ud.

Selvom jeg den næste dag eller to forsøgte at fornægte det, var der ikke noget at gøre, han skulle opereres.

Oskar blev opereret og levede til han blev over 12 år gammel som en fantastisk familiehund.
De erfarne dyrlæger opererer før hvalpen er 8 uger, så heler de hurtigere og kan komme hjemmefra næsten samtidigt som deres søskende. Men det er en stor operation og hvalpen kræver ekstra omhu i ophelings perioden og den omhu sker bedst hos opdrætter.

Opdrætter bør have gennemtænkt situationen om potentiel sinus meget nøje inden hvalpene fødes, ja helst inden parring, og hvalpene skal checkes og DS attest udstedes før stambogsføring.

Forskning viser at 5mg Folinsyre om dagen i perioden op til parring (helst et par mdr før) og til og med dag 45 af drægtighed forebygger DS. Så store doser kræver recept, til sammenligning er de almindelige tabletter i håndkøb på 2-400 mikrogram