Før du parrer med udenlandsk hund

Ridgebacken er en meget international race. Rigtigt mange af vores danske Ridgebacks bliver parret med udenlandsk hund, enten for at bringe nyt blod til Danmark, eller fordi udenlandske tæveejere ønsker de linjer en dansk hanhund bærer.

Pas på, før du parrer med udenlandsk hund – ifølge reglerne for hvalpelisten skal den udenlandske hanhund være avlsgodkendt af Dansk Kennel Klub før parring.

Baggrunden for Rhodesian Ridgeback Klubbens regler er, naturligt nok, et ønske om at undgå ”hovsa’er” – dvs. at en tæveejer pludselig står med et kuld hvalpe, der ikke kan stambogsføres, fordi noget viser sig at være til hinder for hanhundens avlsgodkendelse hos DKK.

Kontakt derfor DKK for at få en kopi af avlsgodkendelsen.

Hvis en dansk hanhundeejer bliver kontaktet af en udenlandsk tæve, er det hanhundeejerens egen pligt at undersøge om tæven er avlsgodkendt i det pågældende land.

Avlsgodkendelsesreglerne varierer – kontakt eventuelt det pågældende lands specialklub for at få reglerne, de kan som oftest også give besked om den enkelte hund.

Med internettet og de mange hjemmesider bliver det lettere og lettere at finde en tilsyneladende passende partner langt fra hjemmet – men pas på! De sidste år har også set en eksplosiv stigning i antallet af ”racehunde” der ikke stambogsføres i en FCI-anerkendt klub. Disse såkaldte dissidentklubber er oftest opstået, fordi hundeejere har set sig sure på FCI’s regler for stambogsføring – måske har hunden ikke kunnet få sin nødvendige præmiering, hofterne har ikke været gode nok – eller det har blot været for besværligt at opfylde de få krav, der skal til for at få et kuld stambogsført korrekt.

Der er desværre efterhånden også en del Ridgebacks, hvis ejere tilhører dissidentklubber og disse hunde har også flotte hjemmesider og kan være født med FCI stambøger, som så først senere er overført til ”anden stambogsførende organisation”.

MEN de er IKKE godkendte til avl i FCI. Hvis der findes nydelige HD- og udstillingsresultater på hjemmesiden, så er disse ikke FCI-godkendte, og kan derfor ikke godkendes i Danmark.

Det står enhver frit at melde sig ind i en dissidentklub, men de fleste FCI-klubber, heriblandt Dansk Kennel Klub, ser ret alvorligt på et sådant samarbejde:

§ 11 Medlemskab ….

Stk. 2. Udelukket fra optagelse er bl.a. personer, der

a. er medlem af en af DKK ikke anerkendt kynologisk forening ….

c. opdrætter og/eller sælger hunde, der ikke er stambogsført i DKK

Check evt. på FCI’s hjemmeside om kennelen er registreret i FCI