Fyrværkeri & hund

Lige meget hvad man synes om fyrværkeri, så er og bliver det en pestilens, både for vores kæledyr og for dyrene ude i det fri.

Med stor hjælp fra Dansk Kennel Klub (DKK) blev fyrværkerilovgivningen lavet om pr. 1. januar 2014 til, at man kun må fyre af fra 27. december til 1. januar. DKK havde helst set, at affyring af fyrværkeri kun var blevet tilladt selve Nytårsaften. Men lovgivning kræver ofte kompromisser og de nye regler er langt bedre end de hidtidige, hvor man har måttet fyre af helt fra 1. dec. til 5. jan. Salgsperioden er er også blevet forkortet med 14 dage.

Men vi ved jo alle, at den kortere affyringsperiode langt fra har holdt stik. For eksempel i Kongens Lyngby er der i år en bande, der har fyret Mega-XXL kanonslag af den sidste måned, til stor skræk for blandt andet de ældre i samfundet. Nu om dage med terrorangreb tættere på livet end før, kan man nemt blive meget forskrækkket, når man vækkes midt om natten af noget, der lyder som en eksploderende bombe i baghaven.

DKK opfordrer alle til at tænke på hunde (og andre dyr) og helt undlade anvendelse af knaldfyrværkeri og begrænse anvendelse af andet fyrværkeri til nytårsaften.

På deres hjemmeside gør DKK endvidere opmærksom på, at det i dag kun er tilladt for private at affyre fyrværkeri – og kun lovligt fyrværkeri – i perioden 27. dec. til 1. januar – så altså ikke noget med privat fyrværkeri til diverse sommerfester!
 

Gode råd om hunde og fyrværkeri
 

  • Har du en hund, som er bange for høje lyde: skud, torden og fyrværkeri, kan du forsøge at træne den vha. en såkaldt lyd CD (kan købes hos DKK).
  • Er hunden meget bange, bør du søge dyrlæge og/eller adfærdsbehandler i god tid for at lægge en plan. 
  • I den periode, hvor der fyres fyrværkeri af, skal bange hunde gå i snor, når de luftes. I den værste tid må man have den bange hund i snor også hjemme i haven, med mindre haven er hegnet meget sikkert ind. Hvert år er der hunde, som bliver så forskrækkede, at de løber væk/hjemmefra og en del kommer desværre alvorligt til skade.
  • Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. Det gælder også den rolige hund, som ellers kan risikere at få sig en forskrækkelse for livet, hvis den kommer tæt på fyrværkeri. Hunde skal aldrig med ud at fyre fyrværkeri af. De kan finde på at løbe efter raketter, som ikke kommer rigtigt til vejrs og tage dem i munden med frygtelige ulykker til følge.
  • Den bange hund skal opholde sig i et rum sammen med sin familie. Træk gardinerne for for at undgå lysglimt og spil musik, så der løbende er jævn støj. Nogle hunde vil gerne have et lækkert tyggeben at beskæftige sig med. Men hvis hunden er meget bange, vil den være for stresset til at spise noget.
  • Har man gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i et rum (med gardinerne trukket for og musik), hvor den kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.
  • I dagene efter nytår, skal den bange hund fortsat holdes i snor og i forhold til alle hunde skal man være opmærksom på fyrværkerirester, som hunden kan finde på at forsøge at tage op og bide i.

Af Lena Carlsson
Kilde: Dansk Kennel Klub